ZAPteam

Zwerf Afval Pakkers of te wel Zappertjes.

Lelystad heeft in diverse wijken al een aantal van de teams bestaande uit kinderen in de basisschool leeftijd, deze kinderen lopen gemiddeld een keer per week in hun eigen wijk onder begeleiding rond om steeds een deel van hun wijk zwerf afval vrij te maken. dat dit nodig is blijkt wel uit het feit dat deze teams al jaren bestaan. Ook onze wijk (Waterwijk) had voorheen een team maar helaas is dit door omstandigheden tot een einde gekomen. In gesprekken met de gemeente heeft Schateiland besloten om dit weer een nieuw leven te gaan geven omdat ook wij vinden dat een schone wijk de leefbaarheid vergroot.

     

 

Kinderen uit de wijk kunnen zich hiervoor opgeven en gaan daar mee dan wat extra zakgeld verdienen, zij krijgen hiervoor per keer dat zij meelopen € 3,50 en dat wordt dan een maal per maand aan hun uitbetaald door de gemeente.

 

Wat moeten zij hiervoor doen, eerst natuurlijk zich aanmelden hiervoor hetgeen niet meer kan. Daarna eenmaal toegelaten (we lopen voorlopig met 10 kinderen) elke woensdagmiddag van 13 tot 14 uur komen meelopen.

Elke woensdag (met uitzondering van vakanties) is het dan verzamelen op Schateiland en wel ruim op tijd want te laat betekend die dag niet meelopen en dus ook geen vergoeding, dan gaan we onder begeleiding van een volwassene de wijk in om een stuk daarvan van zwerf afval te ontdoen. Het betekend natuurlijk wel dat dat rondje geen speeluurtje is want er moet echt gewerkt worden en natuurlijk luister je goed naar de begeleider. Luister je niet of haal je kattekwaad uit dan krijg je een gele kaart en de derde gele kaart wordt een rode. Die rode betekend dat je een volgende keer niet mag meelopen en haal je daarna weer een rode kaart dan is het einde oefening want dan mag je helemaal niet meer meelopen.

De belangstelling is groter dan wij hebben verwacht en de groep die wij kunnen handelen zit echt vol, iedere aanmelding die nu binnenkomt gaat naar de wachtlijst en zodra er een plekje vrijkomt of een ouder zich aanmeld te willen meelopen kunnen we extra kinderen plaatsen.

Ook ouders zijn welkom als die als begeleider willen fungeren, zijn er namelijk genoeg ouders dan zouden we op de woensdag namelijk meer kinderen kunnen laten lopen dan de 10 die wij kunnen handelen. Wilt u als ouder komen meelopen dan betekend dat natuurlijk ook (net als voor de kinderen) dat u dit wel elke woensdagmiddag moet kunnen doen en begrijpelijk krijgt u als begeleider hiervoor niet betaald. Stuurt u ons dan even een mailtje hierover.

 

Aanmelden kan niet meer omdat wij geen begeleiding kunnen krijgen/vinden hiervoor. Mochten wij dit op kunnen lossen door iemand te vinden kan dit weer doorstarten, tot die tijd wordt er niet meer gelopen.